#103

Неке жүзігін үстел үстіне қойып, “мінезіміз сай келмейді...”, – дейді олар.

Бәлкім.

 

#104

... Читать дальше »

Просмотров: 127 | Добавил: shakhibbeker | Дата: 02/08/2022 | Комментарии (0)

«ЖАНҚОЖА БАТЫР»  тарихи жыр. 19-ғасырдың орта шенінде Сыр бойы қазақтарының Хиуа, Қоқан отаршылдығына қарсы күресін суреттейді. И.В.Аничков жырды 1893 жылы қағазға түсіріп, «Қазан университетінің археология, тарих, этнографи қоғамының хабаршысында» (1894, ХІІ т., 3-бөлім) жариялаған. Жырда Кенесары, Төлек, Арынғазы, Есет, Бекет, Бабажан, т.б. тарихи тұлғалар мен Үргеніш, Бұхара, Райым секілді жер-су атаулары көптеп кездеседі. Жекелеген ру аттары да көрініс тапқан. «Жанқожа батыр» жырының көлемі шағын, 161 жол. Тілі көркем. Мысабай жыраудан жазылған осы жыр үлгісін С.Сейфуллин «Жаңа әдебиет» журналының 1926 жылғы 5-санында араб әрпімен жариялаған. «Жанқожа жайлы өлең» деп аталған жырдың осы үлгісі Т.Қоңыратбаевтың «Ертедегі ескерткіштер» (1996) зерттеуінде қайта ... Читать дальше »

Просмотров: 148 | Добавил: shakhibbeker | Дата: 02/08/2022 | Комментарии (0)

ЕСТЕ САҚТАУ ҚАБІЛЕТІМЕН ТАНЫЛҒАН ТҰЛҒАЛАР

Болмасаң да ұқсап бақ

Есте сақтау – табиғи процесс. Ол болмаса, өміріміздің дым қызығы болмас еді, тіпті өмір сүре алмас едік. Қайдан келдік, қазір қайдамыз, қайда бара жатырмыз деп еске түсіре алмай, жарты жолда қалар едік. Ата-анамызды танымай, мектепке барған, мектеп бітірген сәттерді еске түсіре алмай, достарымыз болмас еді. Қысқаша айтқанда, есте сақтау – өте үлкен нығмет. Дәл сол секілді ұмыту да адам үшін таптырмас қажеттілік. Қайғыны, пайдасыз ақпарат ... Читать дальше »

Просмотров: 135 | Добавил: shakhibbeker | Дата: 02/08/2022 | Комментарии (0)

ТАБИҒАТ БЕРГЕН ДӘРУМЕН КЕМ БОЛМАС ЕШБІР ДӘРІДЕН

Күнбағыс майында F дәрумені (линол майлы қышқылы) немесе эссенциаль қышқылы бар. Линол қышқылы иммунитетті нығайтып, зиянды холестерин деңгейін төмендетіп, онкологиялық аурулардың алдын алады. А, Д, Е дәрумендері де кездеседі.

Зығыр майы (лен) құнды Омега-3 пен Омега -6 қанықпаған май қышқылдарының көзі. Бұлар жасуша құрамына енгенде жүйке импульстарына жағымды әсер етеді. Зығыр ақуыз, А, В, Е, Ғ, Р дәрумендері мен биологиялық белсенді заттарға бай. Зығыр майы холестерин деңгейі ... Читать дальше »

Просмотров: 128 | Добавил: shakhibbeker | Дата: 02/08/2022 | Комментарии (0)