09:49
Атбегілік арналары

ЖЫЛҚЫ АУРУЫН ЕМДЕУДІҢ ҚАЗАҚЫ ТӘСІЛДЕРІ

ҚЫРШАҢҚЫ

Белгісі. Қыршаңқы болған жылқының жүні екі бүйірінен бастап жаяға дейін біртіндеп түсе бастайды, ауруы әбден асқынған жылқылар қызылшақа болып қалады. Әбден қышынған мал басымен қағып, қора-қопсыға сүйкеніп мазаланады.

Емдеу тәсілі. Қотыр шыққан жерді тұзды сумен қан шыққанша ысқылап, күніге екі-үш реттен бес-алты күн жуады, енді-енді басталған қыршаңқыны тобылғының майын жағып жазады (тобылғының майын алу үшін оны отқа жағып отырып, астына жайпақ табақ төсеп, аққан майды жинайды).

баспаға әзірлеген

Бегімхан  Ибрагим (КЕРІМХАНҰЛЫ) >>

Ақсу қаласының Абай атындағы ЖОББ мектептің қазақ тілі мен әдебиеті мұғалімі

Павлодар облысы

Қазақстан Журналистер Одағының мүшесі

Просмотров: 57 | Добавил: shakhibbeker | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: