Саламатты салауат

УАҚЫТЫНДА ЖАСАЛҒАН ТАҢДАУ – САПАЛЫ ТАҢДАУ

Калориядан маңызды не бар?

Тағамның құрамын зерттеп, калориясын есептеуден түк пайда жоқ. Он адамның біреуі ғана азық-түліктің калориясына анықтап қарап, құрамына ден қоюы мүмкін.

Калорияның орта есебін бақылғанша, көмірсулар мен ақуыздардың тепе-теңдігін бағамдаған жөн. Құрамындағы бір гр көмірсуға бір гр ақуыз тең келетін азық-түлік түрлерін таңдаңыз. Ол бұл тәжірибені бірнеше жыл бұрын бастады. Аталмыш тәсіл дүкендер мен мейрамханаларда жақсы жұмыс істейді. Кез келген азық-түліктің тауарлық жапсырмасында көмірсулар мен ақуыздың ортақ саны туралы мәлімет болады. Мәселен, бір қалташа жаңғақ қоспасында, ол жақсы көретін авокадо салатында, аса дәмді палак-панирде (асжапырақ пен қолдың ірімшігінен жасалған өте дәмді үнді тағамы) осы шамалардың өзара қатынасы бірге тең.

Көмірсулар мен ақуыздың өзара қатынасы беске бірден асатын азық-түлік түрлеріне жоламаңыз (көптеген чипсылар мен жүгері қауыздарында онға – бір). Көмірсулар мен ақуыздардың дұрыс тепе-теңдігін сақтау арқылы қосымша энергия жинақтайсыз, жалпы хал-жайыңыз жақсара түседі. Бәлкім, «бізге – бір» әдісі азық-түлік сапасын анықтайтын ең дұрыс тәсіл болмауы мүмкін, дегенмен, осы арқылы көмірсуларды азырақ пайдаланатыныңыз анық.

баспаға әзірлеп, жиған-терген                     

Бегімхан  Ибрагим (КЕРІМХАНҰЛЫ) >>

Ақсу қаласының Абай атындағы ЖОББ мектептің қазақ тілі мен әдебиеті мұғалімі

Павлодар облысы

Қазақстан Журналистер Одағының мүшесі                     

Категория: Мои статьи | Добавил: shakhibbeker (17/11/2025)
Просмотров: 4 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: