Халық емі
28/04/2025, 22:28

ШАЙҒА ҚАНДАЙ ҚОСПАЛАР ҚОСУҒА БОЛАДЫ?

Шайға түрлі қоспалар қосып, оның хош иісі мен пайдасын арттыруға болады. Ең тиімді және пайдалы нұсқалар:

ҚАЛАМПЫР (ГВОЗДИКА)

Бас ауруын жеңілдетеді.

Ауыз қуысын сергітеді.

Күннің шаршауын басып, жүйкені тыныштандырады.

ТАЙТҰЯҚ (ЧАБРЕЦ)

Ауыр тамақтан кейін асқорытуды жақсартады.

Асқазандағы жайсыздықты жояды.

ЗІМБІР (ИМБИРЬ)

Иммунитетті күшейтеді.

Салқын тию, тұмау кезінде көмектеседі.

Денені жылытады, әсіресе суықтан кейін пайдалы.

ДАРШЫН (КОРИЦА)

Қандағы қант деңгейін реттейді.

Тәтті тағамдармен бірге ішуге жақсы.

ЖАЛБЫЗ (МЯТА)

Жүйкені тыныштандырады.

Ұйқыны жақсартады, сергек оянуға көмектеседі.

Ең көп антиоксиданттар бар қоспалар:

Ваниль

Даршын

Тайтұяқ

Зімбір

Қалампыр

Ал жеміс қосылған шайлар соншалықты пайдалы бола бермейді.

Тіпті, лимонның С дәрумені ыстық суға түскен кезде жойылады.

 

БАҚБАҚ ТАМЫРЫНАН ДАЙЫНДАЛАТЫН ПАЙДАЛЫ МАЙ

Қажетті ингредиенттер:

50 г бақбақ тамыры

50 г май (сары май немесе кокос майы)

Дайындау әдісі:

1️ Кептірілген бақбақ тамырын ұнтақтап, ұсақтаңыз.

2️ Сары майды немесе кокос майын ерітіп, дайын ұнтақты қосыңыз.

3️ Қоспаны жақсылап араластырып, таза шыны банкеге құйыңыз.

4️ Бөлме температурасында 2-3 күн сақтаңыз.

5️ Кейін тоңазытқышқа қойып, сол жерде сақтаңыз.

Қолдану тәсілі:

Бұл майды артрит, артроз және буын ауруларын жеңілдету үшін қолдануға болады.

Күніне 2-3 рет ауырған жерге жағып, ақырын ысқылап сіңіріңіз.

 

БАУЫРДЫ ТАЗАРТЫП, МАЙДАН АРЫЛТАТЫН 3 СУСЫН!

Ағзамыз әсіресе фастфуд өнімдерін қорыту кезінде үлкен жүктемеге ұшырайды. Ең көп зардап шегетін орган – бауыр. Сондықтан оны үнемі тазартып отыру маңызды.

 Төмендегі 3 сусын бауырды май мен токсиндерден тазартуға көмектеседі!

1. Түсті детокс-сусын

1/2 лимон

1 болгар бұрышы

1 алма

1 орташа қияр

Дайындау:

Барлық ингредиенттен шырын дайындап, балғын күйінде ішіңіз.

Пайдасы:

Егер күніне 2-3 стакан ішсеңіз, бауыр толық тазарады.

Организмнен токсиндер шығарылады.

Жалпы жағдай жақсарып, энергия артады.

2. Цитрусты көк шай

1 лимон шырыны

1 банан

1/2 кесе суытылған көк  шай

Пайдасы:

Көк шай құрамындағы EGCG (эпикатехин галлат) ағзаны жылдам тазартады. Антиоксиданттарға бай, бауырдың жұмысын жақсартады.

3. Куркума н сусыны

1/2 кесе су

1/2 шай қасық куркума

Аздап имбирь

1 лимон шырыны

Пайдасы:

Бауырды токсиндерден тазартады.

Ішектерді тазартып, өт қабында тас жиналудың алдын алады.

 

ЖОҒАРЫ ҚАН ҚЫСЫМЫНАН ҚАРАПАЙЫМ ЖӘНЕ ТИІМДІ ӘДІС!

Бұл әдіс қан қысымын төмендетуге және бас ауруын басуға көмектеседі. Қолдану өте оңай, бірақ әсері керемет!

ҚАЖЕТТІ ИНГРЕДИЕНТТЕР:

250 мл жылы су (60-70°C)

2 шай қасық тұз (үстемесіз)

Кең мақта-мата немесе дәке

ДАЙЫНДАУ ЖӘНЕ ҚОЛДАНУ:

Тұзды суда ерітіп, 8% тұзды ерітінді дайындаңыз.

Ерітінді суығанша, дәкені 8 қабат етіп бүктеңіз.

Бетті, құлақты, желкені жылы сумен жуыңыз.

Дәке таңғышын тұзды ерітіндіге батырып, сәл сығып алыңыз.

Бастың айналасына байлап, мақта-мата орамалмен бекітіңіз.

Жатып демалыңыз, таңғышты ауырсыну басылғанша ұстаңыз.

НӘТИЖЕ:

Қан қысымы қалыпқа келеді

Бас ауруы жойылады

Жүйке жүйесі тынышталады

Қосымша: Компресті 15 сағатқа дейін ұстауға болады. Бірнеше рет қолданғаннан кейін, қан қысымы тұрақтанады!

 

АУЫРҒАН БУЫНДАРҒА АРНАЛҒАН ҚАЙНАТПА

20 г кептірілген және ұсақталған цикорийді бір стақан ыстық суға салып, 15 минут қайнатыңыз. Сүзіп, бастапқы көлеміне дейін су қосыңыз.

Дайын болған қайнатпаға дәке немесе мата таңғышын малып, ауырған буынға байлап қойыңыз.

Цикорийдің басқа да пайдасы:

✔️ Ашқарынға ішкенде тәбетті төмендетеді, сондықтан оны дұрыс тамақтану кезінде қолдануға болады.

✔️ Жүйкені тыныштандырып, ұйқысыздықпен күресуге көмектеседі.

✔️ Ағзаны токсиндерден тазартып, қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіреді.

 

ГРАНАТ ҚАБЫҒЫНЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТТЕРІ

Бұл қарапайым табиғи емдік құрал асқазан-ішек жолдарына байланысты түрлі ауруларды емдеуге көмектеседі.

✔️ Қандай ауруларға көмектеседі?

5 сағат ішінде емдейді:

Дизентерия

Сальмонеллез (400-ден астам штамм)

Холера

Брюшной тиф

Жедел аппендицит (операциясыз жазылуға көмектеседі)

1 апта ішінде емдейді:

6. Асқазан жарасы

7. Ішек жарасы (жіңішке ішек)

8. Колит (тоқ ішек)

9. Дисбактериоз

✔️ Қалай дайындау керек?

Гранат қабығын кептіріңіз.

1 шай қасық кептірілген қабықты 200 мл қайнаған суға салыңыз.

Қақпағын жауып, 25 минут тұндырыңыз.

Тұнбаны сүзбей, бір күн ішінде 4 рет ішіңіз:  таңертең аш қарынға,  түсте

кешке,  ұйықтар алдында

✔️ Маңызды ережелер:

Емдеу кезінде алкоголь, темекі, күшті шай мен кофеден бас тарту керек.

Тұнбаны тек қажетті мөлшерде ғана ішу керек, артық қолданбау маңызды.

Бұл әдіс асқазан-ішек ауруларына қарсы күшті табиғи құрал.

баспаға әзірлеген

Бегімхан  Ибрагим (КЕРІМХАНҰЛЫ) >>

Ақсу қаласының Абай атындағы ЖОББ мектептің қазақ тілі мен әдебиеті мұғалімі

Павлодар облысы

Қазақстан Журналистер Одағының мүшесі

Категория: Мои файлы | Добавил: shakhibbeker
Просмотров: 13 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: